Destylarnia Laphroaig zajmuje się produkcją whisky nieprzerwanie od niemal dwustu lat. Gorzelnia samodzielnie produkuje słód, jednak jest to zaledwie 15% całego zapotrzebowania. Pozostałe 85% pochodzi od Port Ellen Maltings. Ziarno słodowane na miejscu charakteryzuje koncentracja zwiazków fenolu na poziomie do 60 ppm. W przypadku słodowanego w Port Ellen, wartość ta wynosi od 35 do 45 ppm. Single Malt od Laphroaig jest niekwestionowanym liderem sprzedaży regionu Islay, osiągającym wynik 3,2 mln butelek rocznie.
To jedna z podstawowych wersji whisky Laphroaig. Whisky leżakuje w dwóch rodzajach beczek wykonanych z dębu amerykańskiego. Początkowo destylaty dojrzewają w tradycyjnych beczkach po bourbonie. Następnie transferowane są do małych beczek Quarter Cask, w których whisky ma większy kontakt z drewnym i wzbogaca swój smak. Whisky dojrzewa w magazynie położonym nad samym Atlantykiem, co wpływa na morski posmak Laphroig'a.
Zapach: ognisty i dymny z akcentami torfu, kokosa, banana, toffi, cytrusów, soli morskiej, wodorostów, wnailii i wędzonej szynki;
Smak: głęboki i złożony z tonami słodycyz, dymu, torfu, soli popiołu, wanilii, dębu, karmelu i dymu cygarowego;
Finisz: długi z posmakiem dymu pikantnych ważyw.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791