INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Cava to wino musujące, produkowane w Hiszpanii w regionie winiarskim Penedés, z wykorzystaniem metody szampańskiej, jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO denominación de origen. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Użycie nazwy nie jest zastrzeżone dla konkretnego regionu, jednak cava pochodzi i jest w 95% produkowana w Katalonii, w lekko pagórkowatym regionie Penedés w okolicach Barcelony.
Producenci cavy używają najczęściej rodzimych szczepów hiszpańskich: parellada (o lekkim aromacie jabłek), macabeo (znany też jako viura, dostosowany do miejscowego klimatu, ale dość neutralny w smaku) i xarello (bardzo aromatyczny). Uznanie zyskuje międzynarodowy chardonnay, a określenie blanc de blanc, zapożyczone z Szampanii, wskazuje na 100% udział tej odmiany w winie. Cava z reguły jest białym winem musującym, choć niektórzy wytwórcy oferują niewielkie ilości różowego wariantu, opartego na pinot noir. Moszcz jest filtrowany bezpośrednio po wyciśnięciu, a poszczególne odmiany fermentują osobno.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791