INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Bardzo słodkie, włoskie wino wzmacniane, wytwarzane rejonie Marsala na włoskiej Sycylii, o zawartości alkoholu 15-18%, cukru 170-300 g/litr.Czasami występuje również w wersji wytrawnej. Używana jest najczęściej do deserów, m.in. do słynnego Zabaglione. Marsala podawana jest także jako aperitif, jako wino deserowe oraz z serami typów parmezan, gorgonzola i roquefort.
Produkowana jest z odmian Grillo, Inzolia, Catarratto i innych. Wyróżnia się następujące rodzaje marsali:
Fine starzona do roku
Superiore starzona co najmniej dwa lata
Superiore Riserva starzona co najmniej cztery lata
Vergine e/o Soleras starzona co najmniej pięć lat
Vergine e/o Soleras Stravecchio e Vergine e/o Soleras Riserva starzona co najmniej dziesięć lat
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791