INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia, dokąd dawniej było transportowane w beczkach drogą rzeczną (obecnie lądową) z regionu Alto Douro, gdzie powstaje. Zebrane grona są miażdżone, po czym poddawane fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok. 7%. Następnie dodawany jest (w proporcji 1:4) spirytus winny, aguardente, w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu ok. 20%.
Wszystkie rodzaje Porto mają mocny aromat wanilii, dębu i korzenny posmak. Porto pije się zależnie od okazji:
wytrawne i półsłodkie - jako aperitif (przed posiłkiem i na wzmocnienie apetytu) zawsze schłodzone (ok. 12 °C)
słodkie - jako deser (po posiłku) w temperaturze naturalnej, lub lekko schłodzone (ok. 18 °C).
Barwa, jakość i poziom cukru w winie jest opisywana poprzez podanie typu Porto na etykiecie butelki:
Ruby - to czerwone, słodkie wino butelkowane po średnio dwóch latach przechowywania w dębowych beczkach - nie jest rocznikowane, gdyż często się je kupażuje (miesza z sobą różne roczniki) - jest to najtańsza odmiana tego wina.
Tawny - to czerwone wino, najczęście słodkie lub półsłodkie, które również jest kupażowane, ale z beczek przechowywanych od 3 do 5 lat. Dłuższe od Ruby przechowywanie w dębowych beczkach powoduje, że Tawny jest zwykle bardziej wytrawne i traci większość „nuty owocowej”, zyskując jednak większy udział nuty korzennej i waniliowej.
Dated Port - wino pochodzące z określonego rocznika, niekupażowane - minimum 7-letnie. W ten sposób są zwykle nazywane wina datowane z gorszych roczników - poziom cukru zależy silnie od rocznika. „Dated port” jest zwykle butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach i dalej dojrzewa w butelkach.
Late Bottled Vintage (LBV) - wino, pochodzące z lepszych roczników i dłużej dojrzewające w beczkach - minimum 4 lata, średnio 5 lat. Ze względu na długie przechowywanie w beczkach, posiada zwykle lepiej rozwinięty bukiet i jest bardziej wytrawne, niż „Vintage”.
Vintage - wino, pochodzące wyłącznie z absolutnie najlepszych roczników, butelkowane po dwóch latach przechowywania w beczkach, tak jak każde Porto typu Ruby. Nie pije się go nigdy zaraz po wypuszczeniu na rynek, lecz jest ono przeznaczone do długotrwałego dojrzewania w butelkach, w piwniczkach koneserów. Z wiekiem, jak wszystkie wina posiadające potencjał dojrzewania, spada w nim poziom cukru i alkoholu - natomiast pogłębia się i uszlachetnia bukiet.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791