Irlandzka whiskey typu blended, po raz pierwszy wyprodukowana w 1780 roku przez Johna Jamesona jako jedna z pierwszych czterech whiskey produkowanych w Dublinie, obecnie wytwarzana w Midleton w hrabstwie Cork w Irlandii, wyjąwszy sam proces blendowania, który wciąż ma miejsce w Dublinie. Na każdej butelce umieszczone jest charakterystyczne motto rodziny Jamesonów: Sine Metu - bez strachu. Rocznie sprzedaje się w ponad 120 krajach ok. 22 milionów butelek Jamesona, co oznacza, że jest to najlepiej sprzedająca się irlandzka whiskey na świecie. Jameson to trunek charakteryzujący się bogatym, ciemno-bursztynowym kolorem i olśniewająco aromatycznym smakiem pełnym delikatnej karmelowej słodyczy z nutami przypalanego drewna w tle, oraz akcentem hiszpańskiego sherry. Zgodnie z prawną definicją Jameson podlega trwającemu 3 lata procesowi leżakowania. W tym czasie „złoty trunek” dojrzewa, w ręcznie wykonanych, dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Do produkcji Jameson’a używa się wyłącznie krystalicznie czystej wody z pobliskich źródeł. Obecnie Jameson tak jak i Power’s butelkowany jest w destylarni Midleton, mieszczącej się na południu Irlandii.