INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Trunek powstał z okazji obchodów 200-lecia (premiera pierwszej edycji miała miejsce w 1880 r.). Jubileuszowa wersja dojrzewa w europejskich i amerykańskich beczkach dębowych.
Zapach: świeży, wyczuwalne cytryny, nuty czekolady mlecznej, herbata, zboża;
Smak: lekki, słodki, torfowy, suchy;
Finisz: długi i dymny.
Destylarnia Lagavulin
Gorzelnia Lagavulin, położona na tajemniczej szkockiej wyspie Islay, działa od 1816 roku i została założona przez niejakiego Johna Johnstona na miejscu istniejących tam wcześniej mniejszych, nielegalnych destylarni. Na wyspie mieści się wiele innych, równie popularnych gorzelni i dlatego wyspa nazywana jest mekką fanów szkockich single maltów. Ta zielona, surowa kraina od wieków miała bliskie związki z whisky - jej skalne, podwodne jaskinie pełniły niegdyś funkcję schowków dla przemytników alkoholi! Dzisiaj na pięknych terenach tego niewielkiego skrawka lądu otoczonego wzburzonym morzem mieszka jedynie 3000 osób. Produkcja torfowych płynów co roku przyciąga jednak na wyspę duże liczby turystów. Destylarnia Lagavulin należy dzisiaj do koncernu Diageo, jednak przez lata od początku swojego istnienia, przechodziła z rąk do rąk różnych właścicieli. Nazwa gorzelni wzięła się galickiego Lag A'Mhulin, co oznacza „młyn w małej dolinie”.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791