INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Na pomysł macerowania mandarynek w alkoholu wpadł pewien pomysłowy Francuz Francois de Fourcroy. Likier zawdzięcza swą nazwę Cesarzowi Francji Napoleonowi Bonaparte, którego to był ulubionym trunkiem. Pod koniec XIX wieku Mandarine Napoleon zaczął zyskiwać zasłużoną popularność. Przyczynił się do tego niejaki Louis Schmidt, który znalazł w archiwach recepturę tworzenia trunku. Po zakończeniu drugiej wojny światowej produkcja likieru ponownie zajęli się producenci z nad Sekwany. W XXI wieku siedziba firmy nadal znajduje się Brukseli. Sekret produkcji likieru zawarty jest w sycylijskich mandarynkach importowanych od lat przez rodzinę Fourcroy. Mimo, że istnieją podobne likiery mandarynkowe degustatorzy bez chwili wahania rozpoznają wyjątkowy smak Napoleona. Proces produkcji zaczyna się z chwilą gdy dobrane skórki mandarynek macerują się w francuskich brandy. Kiedy trunek przeniknie zapach i smak owoców, zaczyna się destylację. Po wytworzeniu mandarynkowego spirytusu doprawia się go słodkimi półproduktami. Następnie dodaje się karoten, aby nadać mu kolor zbliżony do owocu. Tak przygotowany likier pozostawiany jest na kilkanaście tygodni, aby nabrał charakteru. Gdy mija okres leżakowania, producenci dodają krystaliczną wodę, uzyskując w ten sposób niższą zawartość alkoholu 38%.
Likier jest słodki, toteż może być podawany jako forma poobiedniego odprężenia. Wspaniały wyrób pije się tak jak koniak, lekko schłodzony, ale podgrzewany od spodu ciepłotą dłoni, by wydobyć pełny bukiet czasów Napoleona. (źródło: www.fragolina.pl)
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791