INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Single malt jest podstawowym rodzajem whisky, produkt jednej gorzelni (destylarni), na bazie słodowanego jęczmienia. Do produkcji whisky słodowej wykorzystuje się słód jęczmienny, wodę i drożdże. Ważnym elementem produkcji wpływającym na smak whisky jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Whisky dojrzewa latami w dębowych beczkach używanych poprzednio do produkcji sherry, porto lub burbona. Whisky słodowa jest podstawowym produktem smakowym w kompozycji whisky mieszanych (blended), które składają się z kilku lub nawet kilkudziesięciu rodzajów single malt. Koneserzy trunku bardziej cenią jednak whisky single malt.
Whisky Single Malt są produkowane w 6 regionach Szkocji: Islay, Wyspy Szkockie, Speyside, Highlands, Lowlands, Campbeltown.
Na butelkach używa się następujących oznaczeń:
Single Cask - oznacza whisky Single Malt, ale pochodzącą z konkretnej, jednej beczki, najczęściej na etykiecie pojawia się informacja o numerze beczki i dacie rozlewania
Cask Strenght - oznacza, że whisky została zabutelkowana o mocy alkoholu z beczki, bez rozcieńczania do 40% zawartości alkoholu, dokładna moc jest podana na etykiecie
Limited Edition lub Distillers Edition lub Special Release - to rzadkie limitowane serie, dostępne tylko w gorzelniach, szczególnie pożądane przez kolekcjonerów na całym świecie.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791