Rzadkie, kolekcjonerskie wydanie z destylarnii Cardhu, które weszło w skład serii Diageo Special Releases 2005.
Wydane w ilości 3600 butelek, destylowana w 1982 roku, wydana w edycji w 2005 roku. 22-letnia whisky, leżakowana w beczkach z białego amerykańskiego dębu, butelkowana o mocy beczki 57,8%.
Była to pierwsza edycja whisky Cardhu, zabutelkowana do butelki o tradycyjnym kształcie butelek do whisky, a nie do małej karafki, tak charakterystycznej dla whisky z tej destylarni.
Aromat: jabłka, wiśnie, wanilia, cynamon, trochę chleba i świeżego siana, lekko wyczuwalna dym z komina
Smak: bogaty, owocowy, dzika róża, czerwona porzeczka, trawa cytrynowa trochę czekolady, przyprawy korzenne, lekki dąb
Finisz: dosyć długi, lekko dębowy, muśnięty nutą słodyczy i cytrusów
(zdjęcie poglądowe, aktualny numer butelki do sprawdzenia po kontakcie)
Destylarnia Cardhu została założona w 1824 roku przez John'a Cumming'a oraz jego żonę Helen. Pierwotnie funkcjonowała jako gorzelnia sezonowa, produkując destylat po zbiorach własnych plonów. Pomimo upływu wielu lat, do dziś znana jest historia o sprzedaży butelek whisky przez Helen Cumming, która wyczekiwała klientów w oknie swojego domu. Ze względu na wzgórze, na którym znajdowała się gorzelnia, Helen widziała zbliżającą się policję i rzucała na siebie mąkę, tłumacząc się, że jest w trakcie pieczenia chleba, przy czym również maskowała woń alkoholu. Następnie proponowała policji herbatę i wywieszała flagę, aby dać sygnał o zagrożeniu pozostałym pobliskim gorzelniom.
Ciekawostki:
- Już przed 1885 rokiem, spora część produkcji Cardhu trafiała do blendów Johnnie Walker'a, co ma miejsce do dnia dzisiejszego. (Obecnie wspólny właściciel - Diageo)
- Pierwsze aparaty destylacyjne gorzelni Glenfiddich, pochodziły ze starego budynku Cardhu, sprzed przebudowy destylarni.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791