Założona w 1891 r. i całkowicie przebudowana w 1965 r. Destylarnia Craigellachie produkuje słód, który zachwyca master blenderów w całej Szkocji. Starzone przez 13 lat i wahające się między dojrzałym, a młodzieńczym stylem. Główną rolę odgrywa w niej jęczmienny słód, ale jest on przełamany jednak pięknymi kwiatowymi i owocowymi nutami przynoszącymi niesamowitą subtelność, wigor i pewną głębię. Dominujący smak kremowy, słód jęczmienny, owoce cytrusowe. Pikantne i ziołowe nuty, głównie pieprz, cynamon, imbir. Kandyzowane i świeże owoce melon, kiwi, jabłko. Na finiszu lekko wyczuwalne białe kwiaty.
Gorzelnia Craigellachie została przejęty przez Johna Dewars & Sons (Bacardi Martini) w 1998 roku, Craigellachie ma bardzo wielu zwolenników i została założona w 1891 roku przez bardzo interesującą postać: Petera Mackie., twórcę międzynarodowego sukcesu komercyjnego, mieszanki White Horse. Peter był jednym z pięciu Baronów przemysłu whisky w Szkocji, jednym ze słynnej „Wielkiej Piątki”. Jego wujem, od którego odziedziczył destylarnię, był nie kto inny jak James Logan Mackie, właściciel gorzelni Lagavulin na wyspie Islay.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791