Machir Bay to nazwa pięknej i wietrnej plaży znajdującej się nieopodal destylarni Kilchoman na wyspie Islay. Ta edycja to niezwykła mieszanka 3, 4 oraz 5 letnich destylatów dojrzewających w najlepszych beczkach po bourbonie z Kentucky. Całość jest finiszowana przez 8 tygodni w hiszpańskich beczkach po sherry Oloroso. Whisky nie jest filtrowana na zimno, ani barwiona karmelem. Charakteryzuje ją piękny słomiany kolor.
Zapach: torfowa słodycz, cytrusy, biała czekolada, morska bryza;
Smak: delikatny, zbalansowany, z nutami dymu, cytrusów, wanilii oraz truskawkowym muśnięciem w tle;
Finisz: nieco słodkawy z nutami miodu, lawendy i torfu.
Zestaw zawiera 2 szklanki.
Położona w północno-zachodniej części Islay, Kilchoman Distillery została założona w 2005 roku na terenie „Rockside Farm", jest jedyną destylarnią na wyspie Islay, która nie znajduje się bezpośrednio nad morzem. Działająca od czerwca 2005 r., pierwsza beczka została napełniona w grudniu 2005 roku. Pierwsze whisky zostały wprowadzone na rynek w „inauguracyjnym wydaniu" pod koniec 2009 r. Dziś Kilchoman produkuje około 100 000 litrów alkoholu rocznie i wraz z Edradour jest jedną z najmniejszych destylarni w Szkocji. Woda jest pozyskiwana ze źródeł na zboczach pobliskiego „Cnoc Dubh", natomiast jęczmień jest częściowo słodzony. Beczki wykorzystywane do maturacji to 80% dawnych beczek po bourbonie z destylarni Buffalo Trace w Kentucky, USA.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791