Whisky to destylat zacieru ze słodu jęczmiennego, opalanego torfem. Po destylacji whisky ma ok 95% alkoholu, powinna dojrzewać w dębowej beczce minimum 3 lata, gdzie traci na swojej mocy i nabiera szlachetnego smaku. Butelkowana whisky powinna zawierać co najmniej 40 % objętości alkoholu.
Najbardziej prawdopodobnym krajem, z którego pochodzi Whisky jest Irlandia. Aqua vitae (woda życia) był trunkiem pędzonym przez tamtejszych mnichów w VII wieku. Miksturę tą uzyskiwano za pomocą destylacji produktów fermentacji owoców i przeznaczona była wyłącznie do celów medycznych. Uważana za środek, który wydłuża życie oraz łagodzi różne dolegliwości np. ospa, paraliż kolka i inne.
W latach 80 XIX wieku nastąpił całkiem duży spadek w produkcji koniaku, co spowodowane było plagą, która nawiedziła francuskie winnice. Miało to wpływ na dalsze losy trunku. W jego miejsce zaczęła wchodzić whisky i taki trend utrzymał się aż do dzisiaj. Jej wzrost produkcji i popularności spowodował pojawienie się na rynku whisky kupażowanej (blended).
Whiskey i Whisky, warto zauważyć, że oba te pojęcia nie mają tego samego znaczenia. Trunek określany mianem Whiskey pochodzi z Irlandii, USA i Kanady, natomiast Whisky produkowana jest tylko w Szkocji. Warto zauważyć, że określenia Scotch Whisky można użyć tylko i wyłącznie w stosunku do whisky, która została wyprodukowana w Szkocji.
Jęczmień w postaci mieszaniny słodu, nieskiełkowanego ziarna oraz rzadziej „czystego” nieskiełkowanego ziarna jest surowcem używanym do produkcji Whiskey irlandzkiej oraz Whisky szkockiej. Amerykański bourbon jest rodzajem amerykańskiej whiskey. Wytwarza się go z mieszaniny pszenicy, jęczmienia, żyta i kukurydzy, której minimalna zawartość stanowi 51% - 79% kukurydzy.
Produkcję trunku można podzielić na kilka etapów. Pierwszym z nich jest słodowanie, czyli tzw. malting. Polega on na przygotowaniu środowiska o odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności, w której kiełkować będą ziarna zboża. Następnie, przy pomocy gorącego powietrza ziarno zostaje osuszone. Kolejnym etapem jest zacieranie, czyli tzw. mashing. Osuszona wcześniej mieszanka słodu i ziaren zalewana jest gorącą wodą o temperaturze około 65 stopni Celsjusza i mieszana w celu otworzenia ziaren i rozpuszczenia skrobi. Po ostygnięciu zacieru (wort) dodaje się do niego drożdży a następnie całą miksturę umieszcza się w kotłach warzelniczych (washbacks), gdzie w celu fermentacji leżakuje około 2-3 dni. Następnie przystępuje się do destylacji. Otrzymany roztwór zawiera ok. 80% alkoholu, a po rozcieńczeniu z wodą jego zawartość spada do ok. 63%. Taki produkt w zasadzie nie różni się od wódki. Pozostaje już tylko wieloletnie leżakowanie. To ono sprawia, że whisky nabiera swojego charakterystycznego smaku. Długość leżakowania dla whisky szkockiej i irlandzkiej to minimum 3 lata oraz 2 lata dla amerykańskiej. Trunek dojrzewa w dębowych beczkach. Jego zawartość alkoholu wysycana jest przez garbniki zawarte w drewnie, nabierając przy tym właściwego dla siebie orzechowego posmaku i złocistego koloru.
Podstawowe rodzaje whisky:
Blended - whisky mieszana, produkowana z różnych destylatów, z różnych gorzelni
Single Malt - whisky słodowa, jeden destylat z jednej gorzelni
Pure Malt - whisky słodowa, mieszana z kilku destylatów, z kilku gorzelni
Irish Whiskey - whisky irlandzka
Canadian Whiskey - whisky kanadyjska
Tennesse Whiskey - whisky amerykańska ze stanu Tennessee
Bourbon - whisky amerykańska ze stanu Kentucky
Od kilku lat rośnie popularność whisky produkowanych w innych regionach świata. Na czele są bardzo popularne i modne ostatnio whisky japońskie, które ze względu na bardzo łagodne i zrównoważone smaki i aromaty, znajdują wielbicieli na całym świecie. Jednak produkcja whisky od lat jest również kultywowana w innych częściach świata. Z roku na rok przybywa smakoszy whisky produkowanych w takich krajach jak Szwecja (Mackmyra), Indie (Amrut), Tajwan (Kavalan), a nawet Niemcy, Austria czy Czechy.
ŚWIAT ALKOHOLI - Świat Whisky | www.alkohole.poznan.pl |sklep z największym wyborem whisky w Poznaniu. Whisky Single Malt, whisky blended, whiskey amerykańskie i kanadyjskie, bourbon, whiskey irlandzkie, whiskey japońskie.
Whisky sklep Poznań i sklep online. Największy wybór, doskonałe ceny whisky - sklep internetowy wysyłkowy
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791