INFOLINIA: 535 50 50 60 Zakupy bez rejestracji Dostawa gratis od 450zł Bezpieczna przesyłka
Madera jest winem produkowanym od przeszło 300 lat. Wulkaniczne gleby wyspy dają wysokie plony winogron, mimo dość niewielkiej powierzchni plantacji. Trunek uważany za najtrwalszy na świecie (w użyciu roczniki z czasów napoleońskich), z uwagi na wczesną porę zbioru (drugi tydzień sierpnia), oraz dojrzewanie w stosunkowo wysokiej temperaturze 40-50°C, przyspieszającej fermentację. Proces ten nazywany jest maderyzacją lub estufagem od estufo, czyli specjalnego pomieszczenia, w którym zachodzi. Przyczyną przetrzymywania madery w takich warunkach było oddalenie wyspy od Europy - przepłynięcie 1000 kilometrów, dzielących ją od brzegów kontynentalnej Portugalii zajmowało miesiące, w czasie których przeciętne wino ulegało zepsuciu. Ten znany na całym świecie trunek miał swoje okresy świetności i upadki, związane z pojawieniem się chorób winnic (Oídio w 1852 oraz Filoxera w 1872), jak również obniżki jakości spowodowanej pojawieniem się cieplarni i niekontrolowanej konkurencji nieuprawnionych producentów niezależnych. Obecnie, dzięki nowoczesnej technice uprawy winorośli, transportu, reklamy i profesjonalizmowi handlowców odzyskuje swoje dobre imię i zaufanie konsumentów na całym świecie.
INFOLINIA 535 50 50 60
SKLEP 600 961 791