Zapach: delikatny, płatki zbożowe, peczone jabłka, miód, wanilia, krówki oraz prażony dąb;
Smak: wanilia, karmel, czekolada, toffi, przyprawy oraz dąb;
Finisz: średnio-długi, nuty odpowiadajace aromatom smakowym;
Bushmills Red Bush to stosunkowo nowe na rynku whisky. Oficjalna prezentacja miała miejsce w USA w marcu 2017 roku. Red Bush to zestawienie w 70% destylatu grain oraz 30% malt leżakowany w dębowych beczkach po bourbonie o wypaleniu trzeciego stopnia.
Bushmills to najstarsza na świecie licencjonowana destylarnia whisky. Oficjalne zapisy sięgają 1608 roku, kiedy to brand otrzymał oficjalne pozwolenie na produkcję whisky. Po ponad 400-stu latach później whisky wciąż powstaje w Bushmills, co jest zasługą ogromnego doświadczenia i rzemiosła przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Bushmills jest czymś więcej niż tylko whisky. To cała wioska, w której rodzina, przyjaciele i sąsiedzi pracują obok siebie w gorzelni. Mieszkańcy często mawiają „bez wioski nie byłoby whisky, a bez whisky nie byłoby wioski". Sława Bushmills wystrzeliła w latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku, kiedy to marka zaczęła organizować wiele kampanii marketingowych, jednocześnie niejednokrotnie była widoczna w klasycznych filmach. Pod wpływem tych działań szybko stała się elementem kultury popularnej.